KIN blog

De echte impact van Digitale Innovatie

Reading Time: 4 minutes

Onlangs sprak ik af met Wouter van Noort, techjournalist bij NRC en alumnus van de Vrije Universiteit. Als fan van zijn Future Affairs nieuwsbrief ben ik nieuwsgierig waar zijn interesse in technologie en journalistiek vandaan komt, en hoe zijn opleiding Bedrijfskunde van invloed is op zijn werk. Het werd een gesprek over het eeuwige student zijn en de overeenkomsten tussen de pandemie en digitale innovatie. 

Wouter van Noort is techredacteur bij NRC, waar hij zijn eigen nieuwsbrief en podcast ‘Future Affairs’ heeft die ingaat op hoe verandert technologie de samenleving. Onlangs is hij uitgeroepen tot een van de Nederlandse top-20 top voices op Linkedin. Wouter studeerde Politicologie in Leiden en volgende een Master Bedrijfskunde, met focus op digitale innovatie, aan de Vrije Universiteit.

Weten wat je wilt

Weten wat je wil worden als je later groot bent. Een vraag die vaak lastig te beantwoorden is en voor Wouter was dit niet anders. Wouter studeerde Politicologie in Leiden en had, zoals velen zullen herkennen, de eerste jaren van zijn studietijd nog geen duidelijke richting wat hij écht zou willen doen. De eerste jaren volgde hij uiteenlopende vakken, van Italiaans tot Europese studies. Toen hij in het vierde jaar het vak Journalistiek ging volgen, viel er echter iets op zijn plaats. “Toen kwam ik erachter dat je geld kon verdienen met iets wat ik eigenlijk altijd al voor mijn lol deed.” Wouter schreef namelijk al vroeg voor de schoolkrant én zijn studievereniging. “Vanaf dat moment kreeg ik een helder doel en ging ik serieus aan de slag.”

Een van de dingen die hem aanspreken in journalistiek is het “fladderen tussen vakgebieden.” Wouter: “Journalistiek is voor mij ook een manier geweest om stiekem gewoon eeuwig student te blijven.”

Maar hoe word je met een opleiding Politicologie vervolgens technologiejournalist? Op het eerste gezicht misschien geen logische richting, maar voor Wouter juist een die voor de hand lag. “Vanuit huis ben ik meer een sociale wetenschapper dan een bèta. Toch ontkom je er niet aan dat je moet uitzoeken hoe blockchain in elkaar zit of hoe machine learning werkt,” zegt Wouter. “Maar uiteindelijk zitten de grootste gevolgen van de technologische revolutie in de manier waarop mensen leven en met elkaar interactie hebben. Die maatschappelijke, sociale, en de psychologische impact van technologie fascineert mij nu nog steeds het meest. Inmiddels is technologie ook alom vertegenwoordigd in ons leven.”

Digitale innovatie als pandemie

Het is met name de dynamiek tussen technologie en innovatie die hem tot op de dag van vandaag fascineert. Als voorbeeld noemt hij het onderzoek dat hij tijdens zijn master Bedrijfskunde heeft gedaan over de opkomst van Whatsapp. Hij keek daarbij hoe dit toen nog kleine randverschijnsel enorm snel kwam opzetten en het hele verdienmodel van telecomorganisaties op zijn kop zette. Vergelijkbaar daarmee is eigenlijk de huidige pandemie. “Dat is natuurlijk ook een exponentiële ontwikkeling, die zeker in het begin finaal is onderschat en op een gegeven moment alles overneemt.”

Voorbij de Hype

Na zijn opleiding Politicologie, volgde Wouter ook de master Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. Een opleiding waarvoor het KIN Center ook een aantal vakken verzorgt, en waar de focus ligt op Digitale Innovatie. Hebben die vakken iets bijgedragen aan zijn werk?

“Tijdens de opleiding zie je dat er al veel andere bedrijven zijn geweest die met disruptieve innovatie te maken hebben gehad. Heel veel bedrijven die een nieuwe technologie zien opkomen hebben daarmee geworsteld. Juist door hiernaar te leren kijken vanuit een theoretisch kader, besef je dat deze organisatieveranderingen bepaalde patronen volgen” zegt Wouter. “Je leert dat je die niet alleen moet bekijken vanuit een bedrijfsmatige of technologische kant, maar juist ook vanuit de psychologische kant van veranderingen.” 

Voorop in de golf van verandering

Wouter is iemand die contact heeft met organisaties, start-ups, wetenschappers en alles daar tussenin. Zouden studenten van nu ook zo’n breed palet aan interesses moeten ontwikkelen? En welke essentiële kennis of vaardigheden mochten echt niet ontbreken? “Het is natuurlijk heel verleidelijk om dingen te zeggen zoals coderen en algoritmes leren snappen,” antwoordt Wouter. Maar volgens de journalist zijn er twee kerncompetenties die de komende tijd nog veel belangrijker zullen worden: “Weerbaarheid en wendbaarheid. Dat betekent om kunnen gaan met snelle veranderingen en daar goed op kunnen inspelen, maar ook goed kunnen omgaan met tegenslag en onverwachte dingen.” Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat alles sneller verandert dan ooit, maar dat is niet helemaal wat Wouter gelooft, “Maar dat de wereld heel complex is en bepaalde processen nu sneller gaan dan vroeger moge duidelijk zijn.” Juist goed daar mee om kunnen gaan, is volgens Wouter echt een ‘life skill’. “Ik heb de indruk dat dit soort vaardigheden vaak een beetje ondergesneeuwd raakt in curricula. Maar juist studenten in de Digital Business- en innovatietak lopen voorop in die golf van verandering. Ze zullen dus ook de deksel een aantal keren op hun neus krijgen, omdat het niet loopt zoals ze willen. Inzicht krijgen in veranderprocessen en in de psychologie van snelle veranderingen is volgens mij cruciaal.” 

“In een wereld die sneller verandert dan ooit, ben jij zelf de enige constante”

Yuval Harari 

“Ik had een tijd geleden een interview met Harari (denker over de toekomst, red.) die zei het ook heel mooi: In een wereld die sneller verandert dan ooit, ben jij zelf de enige constante. Het wordt alleen maar belangrijker om zelf stevig in de wereld te staan, leren omgaan met tegenslag voordat die tegenslag daadwerkelijk op ons pad komt. Deze pandemie is nog maar een voorbeeld van de schokgolven die de komende jaren nog gaan komen.”

Meer weten over Wouter? Meld je aan voor zijn nieuwsbrief

KIN Center for Digital Innovation

Bij KIN Center for Digital Innovation onderscheiden we ons door onze brede blik op digitale innovatie. We kijken voorbij de technologie en juist naar de ‘ripple effects’ van digitale innovatie. Deze manier van kijken speelt een belangrijke rol in ons onderzoek maar ook onderwijs en leren we onze studentente navigeren in het digitale landschap zodat zij de juiste vragen kunnen stellen en betere beslissingen kunnen maken. Wil je zelf ook anders kijken naar digitale innovatie? Neem contact op met ons om te bespreken welke opleidingsmogelijkheden bij jou of je organisatie passen. Van masterclass tot executive programma of fulltime master. Of volg ons op Linkedin voor updates over onze activiteiten en onderzoek.

Geschreven door Christine Brauckmann